• Domov
  • Kontakt

Qi gong – 8 zakladov

Samozdravljenje, revitalizacija in pomladitev

Qi gong v prevodu pomeni delo z življenjsko energijo qi, s katero bi dosegli zdravje, dolgoživost in duhovni napredek. Obstaja več sto vrst qi gonga, ki se že tisočletja prenašajo iz roda v rod. Izvaja se ga lahko bodisi v dovršenem gibanju kot ples (tai qi), stoje (osem zakladov qi gonga, žerjavov qi gong) ali sede in leže (dao yin oziroma kitajska joga).

Kaj je osem zakladov qi gonga?

Osem zakladov qi gonga predstavlja nadgradnjo daa in joge in je zapuščina skupine osmih nesmrtnikov iz dinastije Han (od leta 206 p. n š. do 220 n. š.). Vzpodbuja vse glavne in posebne energetske kanale in se uporablja kot temelj za tai qi in borilne veščine ter odpira vrata v globlje razumevanje duhovnega kraljestva. Kot pove že samo ime, je to niz osmih sklopov vaj in vsak sklop je namenjen točno določenemu telesnemu sistemu. To je skupina 32 vaj, ki se jih lahko izvaja posamično ali kot povezano celoto.

Katera načela upoštevamo pri izvajanju Osmih zakladov qi gonga?

Pri Osmih zakladih qi gonga je najpomembneje, da uskladimo naš dih, telo in pozornost. Dihanje je globoko trebušno - preponsko. S telesom izvajamo nežne spiralne gibe, s katerimi aktiviramo kite, kosti in kostni mozeg. Pozornost je usmerjena na telo, gibe, dihanje in pretok življenjske energije qi. Ta intenzivna, a vendar sproščena prisotnost uma oziroma osredotočenost in usklajevanje s telesom pri vadbi je tisto, kar loči osem zakladov qi gonga od preprostih telovadnih vaj.

Pri običajni telesni vadbi energijo z naprezanjem in pretirano aktivnostjo pošiljamo ven iz telesa ali na njegovo površino, kjer se postopoma porazgubi. Posledica je utrujeno telo, ki potrebuje počitek. Nežno, spiralno in krožno gibanje pa nas nauči energijo zbrati in jo še dolgo po vadbi ohranjati v telesu, kjer nam je na razpolago, kadar jo potrebujemo. Zato pravimo, da takšno gibanje vzpostavlja ravnovesje telesa, uma in duha.

Komu je namenjena?

Vaje Osmih zakladov qi gonga je namenjena vsem, ki si želite spoznati edinstven način gibanja telesa ali pa nadgraditi dao in (kitajsko jogo). Ni potrebno imeti veliko fizične kondicije ali moči, tako da jo lahko izvajamo ne glede na starost. Je bolj dinamična kot žerjavov qi gong in dao in (kitajska joga), vendar še vedno umirjena in harmonična.

Kaj dosežemo z izvajanjem?

Velika prednost te oblike qi gonga je, da z izvajanjem prefinjenih gibov aktiviramo celotno telo, vseh dvanajst glavnih in osem posebnih energetskih kanalov, do katerih z običajnimi oblikami vadb nimamo dostopa. Z redno vadbo postopoma odpravimo vsa neravnovesja tako na fizičnem kot mentalnem nivoju, zbistrimo um in telesu pomagamo povrniti lastne moči.

Kdaj in kako ga izvajamo?

Osem zakladov qi gonga izvajamo stoje na mestu v primerno ogretem prostoru ali na prostem. Pomembno je upoštevati ritem narave, kar pomeni, da ko se narava začne prebujati, se z nežnim gibanjem prebujamo tudi mi, in ko gre narava k počitku, ji sledimo tudi mi.

 

Za povečanje slike kliknite nanjo:
Želim izvedeti več o tej veščini

Vse pravice pridržane ©

2012 Društvo ŽAD, Kamenškova 28, 2000 Maribor

drustvo.zad@gmail.com