• Domov
  • Kontakt

Medicinski Qi gong – Žerjavov stil

Izboljšuje zdravje in dobro počutje

Žerjav je priljubljena sveta ptica, ki so jo častili že starodavni kitajski zdravilci in keltski druidi. Kitajcem pomeni žerjav solarni simbol pravičnosti in dolgoživosti, njegova povezanost z vodovjem pa pomaga izraziti blokirano žensko energijo yin. Če se vam v sanjah pojavi podoba žerjava, naj bi to odražalo ponovno oživitev nečesa, kar je globoko v vas, kar bi skoraj (iz)umrlo.

Starodavni modreci so svetovali, da se zgledujte po žerjavu in se povežite z njegovo energijo, če vas preveva občutek, da se vaš glas ne sliši dovolj. Povezovanje z energijo narave (v našem primeru z žerjavom) odseva pomen reka, da je narava naša največja učiteljica. S to energijo se lahko povežemo na več načinov. Lahko nosimo talismane, ki upodabljajo žerjava, lahko pozorno opazujemo, kako se ta ptica giblje, in prevzamemo njegov qi, največjo praktično vrednost pa dosežemo s tem, ko spravimo v gibanje svoje telo na način, ki posnema harmonične in usklajene gibe žerjava. Na teh principih je oblikovan tudi žerjavov slog qi gonga.

 

Kaj je žerjavov slog qi gonga?

Žerjavov slog qi gonga je leta 1980 razvil kitajski zdravnik dr. Zhao Jin Xian. Sam si je z redno vadbo pozdravil pljučno tuberkulozo, ki ga je pestila že od otroštva. Priljubljena vadba se je v zelo kratkem času razširila po vsem svetu. Danes jo prakticira že na milijone ljudi, da bi ozdravili kronične bolezni in izboljšali splošno počutje.

 

Katera načela upoštevamo pri izvajanju žerjavovega sloga qi gonga?

Pri žerjavovem slogu qi gonga je zelo pomembno, da uskladimo naš dih, telo in pozornost. Dihanje je globoko trebušno - preponsko. S telesom izvajamo nežne spiralne gibe, s katerimi aktiviramo kite, kosti in kostni mozeg. Pozornost je usmerjena na telo, gibe, dihanje in pretok življenjske energije qi. Ta intenzivna, a sproščena prisotnost uma oziroma osredotočenost in usklajevanje s telesom pri vadbi je tisto, kar loči žerjavov slog qi gonga od preprostih telovadnih vaj.

Pri običajni telesni vadbi energijo s pretiranim naprezanjem in aktivnostjo izgubljamo, joga pa nas nauči energijo zbrati in pravilno uporabljati. Takšno gibanje vzpostavlja ravnovesje telesa, uma in duha.

Zanimivo, da so starodavni modreci pa tudi šamani žerjava poimenovali kot ptico zavedanja sedanjega trenutka. Njegovo vihravo prhutanje in prodorno kričanje so povezovali z opozarjanjem na ohranjanje nedotaknjene moči narave, ki nam je navdih za ohranjanje naše lastne vitalnosti in zdravja.

 

Za koga je vadba priporočljiva ?

Žerjavov slog qi gonga je namenjen vsem, ki se želite na globlji ravni povezati s sabo in univerzumom. Namenjen je vsem, ki želite dvigniti raven energije v telesu in povečati samozavedanje. Za razliko od dao ina (kitajske joge), ki se jo izvaja leže in sede s prekrižanimi nogami, je za marsikoga, ki težko sedi, žerjavov qi gong morda primernejši za doseganje dobrega zdravja ter ponovnega stika z lastnim telesom, umom in duhom.

 

Kaj dosežemo z izvajanjem?

Žerjavov slog qi gonga je še posebej koristen za okrepitev dihal in posledično imunskega sistema. Z rednim vsakodnevnim izvajanjem žerjavovega qi gonga lahko v razmeroma kratkem času občutimo pretok življenjske energije qi skozi določene meridiane in na akupunkturnih točkah ter okrepimo njen pretok, s tem pa v telo vnesemo svežino in občutek lahkosti. Pomenljivo je tudi to, da so starodavni modreci za osredotočanje na ustvarjalnost in dolgoživost priporočali povezovanje z energijo žerjava.

 

Kdaj in kako ga izvajamo?

Žerjavov slog qi gonga se izvaja stoje na mestu v primerno ogretem prostoru ali na prostem. Za žerjave je značilno, da se njihova moč razprostira skozi celotno leto, vendar le v času dnevne svetlobe, zato pri vabi prevzamemo to načelo tudi mi. Ker se žerjav pri svojem gibanju ne napreza niti ne utrudi, se poskušamo takšnemu načinu gibanja približati tudi sami.

 

Žerjavov stil Qi gonga se bo izvajal v okviru 16-urnega tečaja -  Oktober/November/December 2019:

ob torkih ob 18:30 v Celju, Žadasti center, Bežigrajska ul. 9

 

Za povečanje slike kliknikte nanjo:
Želim izvedeti več o tej veščini

Vse pravice pridržane ©

2012 Društvo ŽAD, Kamenškova 28, 2000 Maribor

drustvo.zad@gmail.com