• Domov
  • Kontakt

Feng Shui

KAJ JE FENG SHUI IN KAKO LAHKO POMAGA LJUDEM?

Kljub temu, da je pojem Feng Shui večini ljudi poznan, le malokdo zares pozna njegov pomen, še manj pa njegovo resnično uporabno vrednost. Včasih dobro varovane formule in sistemi vpreganja energije okolice so danes zelo lahko dostopne širši populaciji in prepogosto predstavljene površno, kar spreminja to metafizično znanost v vse bolj posplošeno vraževerje. Klasični Feng shui temelji na opazovanju, razumevanju in sledenju pretoka življenjske energije Qi v prostoru in času. Je znanost, ki s pomočjo usmerjanja energije Qi iz virov v pokrajini izboljšuje kvaliteto življenja posameznika.

S pravilno uporabo natančnih feng shui smernic in pravil, lahko vsak človek v približno 30% dvigne učinek na kateremkoli področju svojega življenja. Vsaka uporaba Feng shui načel znotraj sobe, hiše ali poslovnih prostorov, bo izboljšala željeno področje, medtem ko bodo sprememembe v neposredni okolici hiše ali poslovnega objekta še močneje in veliko bolj drastično vplivale na pozitiven izzid.
Vedeti moramo, da dober Feng Shui hiše sam po sebi ne prinaša denarja, dobrih odnosov ali zdravja, lahko pa omogoči človeku, da postane bolj prevoden za določen tip življenjske energije, ki se manifestira kot partnerstvo ali bogastvo. Feng Shui odpira priložnosti za človeka, vendar jih mora človek še vedno »zgrabiti« in izvesti v praktičnem življenju.

KOLIKO LAHKO PRI OBSTOJEČEM STANJU SPLOH VPLIVAMO NA ENERGIJE? ČE NE MOREMO NIČ PREMAKNITI ALI ZAMENJATI PROSTORA, KAJ PA LAHKO V TEM PRIMERU NAREDIMO?

Namen feng shuija je izboljšati kvaliteto življenja. Možne rešitve iz prostorskega vidika vedno obstajajo, neglede na to, kakšno je obstoječe stanje hiše, prostora ali sobe. Omejitve in nezmožnost prilagajanja naravnim zakonom obstajajo le v glavah in volji ljudi. Ko v globino razumemo principe delovanja naravne življenjske energije Qi, se bomo iz hiše ali stanovanja, kjer res ne moremo ali ne smemo delati sprememb, izselili. Bivanje v hiši, ki sprejema uničujoče in umirajoče vplive okolja, je kot bivanje v bolnem telesu, ki propada. Le neumni ali nevedni bi vztrajali.

KAKO SE LOTIMO SPREMEMB OD PRVEGA KORAKA?ALI VEDNO POTREBUJEMO STROKOVNJAKA, DA NAM SVETUJE?

Načrtovanja sprememb se lahko lotimo sami ali pa poiščemo kakovostnega strokovnjaka klasičnega feng shuia, ki nam pri tem pomaga, kar je na začetku morda lažje. Če se odločimo za pomoč strokovnjaka, je potrebno predvsem biti sodelujoč in odprt za spremembe. Bolj natančno kot poznamo svoje želje in točno vemo kaj znotraj življenja bi radi izboljšali, bolj bo strokovnjak lahko prostor prilagodil in aktiviral skladno z našimi načrti.

Če se vendarle lotimo sami, si najprej poiščimo kakovostno literaturo, ki temelji na izračunih in formulah in upoštevajo lokacije, smeri in časovno determinanto. Kako veste, da je knjiga kakovostna? Kakovostne knjige predvsem ne bodo govorile o predmetih, ki jih postavljate v različne dele stanovanja in sobe ali barvanju sten z določeno  barvo, da bi spodbudili tip energije. Predmeti kot so lesene omare ne bodo spodbujale energije lesa. Narava lesa je, da raste. Omara je že dolgo »mrtev les« in zato ne more spodbuditi lesene energije. Tukaj ne gre več za feng shui ampak za notranji design.

PRAKTIČNA ORODJA: Spalnica


Da bi resnično vpregli dobro energijo in v polnosti izkoristi njen vpliv vam lahko služijo naslednji napotki: Prvi in najpomembnejši korak je lokacija. Da bi se dobro spočili in obnovili svoje moči, je na primer za spalnico najbolje izbrati sobo, ki je mirna, tiha in odmaknjena od dogajanja. Katera soba nosi takšno energijo se izračuna po natančno določenih formulah in smernicah glede na tip hiše, pomagate pa si lahko tudi z praktičnim opazovanjem okolice (da ni obrnjena na cesto ali na »obrazno« - najbolj svetlo in aktivno stran hiše, da vanjo ne sije ulična svetilka ali okno ne gleda na diskoteko ali trgovski center).
Druga pomembna zadeva, je postavitev postelje. Obstaja nekaj osnovnih pravil kam in kako postaviti posteljo, zelo priporočljivo pa je, da pri tem upoštevate tudi svojo osebno ugodno smer za spanje in počitek.
Tretjič, ne zanemarimo oblike sobe, ki naj bo kvadratna ali štirikotna. V spalnici si želimo čimbolj stabilno in uravnoteženo energijo, ki jo predstavlja kvadrat. Če je le možno, se izogibajte ovalnim, trikotnim spalnicam ali takšnim z ostrimi robovi, posebej, če so ti usmerjeni na posteljo.

NEKAJ OSNOVNIH IN PRAKTIČNIH NASVETOV PRI OPRAMLJANJU, KI VEDNO DELUJEJO:
NASVET # 1: Postavitev vzglavja postelje naj bo ob nekaj stabilnega, najbolje ob steno, ki omogoča dober in stabilen spanec. Postavitev postelje pred / pod okno ali diagonalno na kot sobe bo najprej povzročilo slab spanec, srednjeročno pa bo vplivalo tudi na upad zdravja človeka in njegovega udejstvovanja v karieri.
NASVET # 2: Idealno je, če je vzglavje postelje obrnjeno v vašo osebno ugodno smer neba za zdravje, ki pa jo najdete v literaturi ali pa vam jo izračuna feng shui strokovnjak.
NASVET # 3:  Zagotovite dovolj prostora v spalnici, da postelja ni stisnjena med dve steni in omaro, temveč, da  ima energija Qi ob vstopu v sobo dovolj prostora, da se namesti in umiri. Odlično je, če je med vrati in posteljo vsaj meter in pol prostora.

MITI IN RESNICE O FENG SHUIJU

NAJPREJ MITI:

Ogledala v spalnici ne povzročajo slabega feng shuia (ali prinašajo tretjo osebo v odnos, kot vlada zmotno prepričanje). Morda so lahko moteča zaradi odsevanja svetlobe in vplivajo na malce slabši spanec, ampak pretoka energije Qi ne motijo.

Starinska postelja s štirimi stebri ne zmoti pretoka Qi skozi spalnico. Oblika postelje, barva postelnine in vzglavnikov nima vpliva na vaš feng shui spalnice.

Spalnica locirana nad kuhinjo v hiši ne škodi stanovalcem, posebej, če je strop kuhinje dovolj visok in če postelja ni neposredno nad štedilnikom. Če je, bodo stanovalci malce bolj godrnjavi in temperamentni, a brez večjih težav.

IN ŠE RESNICE:

Spanje pod tramom prinaša negativen vpliv na področju kariere. Rešitve: premaknite posteljo, da ni neposredno pod tramom in energija več ne pritiska na posteljo ali zakrijte tramove z desko ali debelejšo tkanino.

Spanje pod mansardo močno škodi zdrvaju in prinaša hude bolezni saj Qi pritiska neposredno na glavo stanovalcev. Rešitev: posteljo v podstrešni sobi postavite ob drugo steno, ki je visoka in se ne spušča ali pa nad posteljo postavite baldehin.

Če noge v postelji gledajo neposredno na vrata v spalnico, bo spanje ovirano zaradi eneregije Qi, ki vstopa v sobo in trešči neposredno v posteljo. Rešitev: preprosto premaknite posteljo levo ali desno, da ne spite neposredno pred vrati. Če ni prostora, med vrata in posteljo postavite premično steno ali večji zaslon.








Zanima me več o tem

Vse pravice pridržane ©

2012 Društvo ŽAD, Kamenškova 28, 2000 Maribor

drustvo.zad@gmail.com