• Domov
  • Kontakt

Dao yin kitajska joga

Doseganje harmonije telesa, uma in duha


Pred tisočletji je bila narava s svojim kraljestvom živali in rastlin ter zvezdnatim nebom nad njimi edina človekova učiteljica. In ravno tukaj so starodavni dobili navdih za oblikovanje dao yin oziroma kitajske joge, ki odseva naravne zakone večno obnavljajoče se narave, ki obnavljajo in pomlajujejo človeško telo.

Kaj je dao yin oziroma kitajska joga?
Dao yin oziroma kitajska joga je ena najstarejših in najbolj preverjenih poti do zdravja z večtisočletno tradicijo. Da bi dosegli dobro počutje in zdravje, ki za svoje nasprotje nima bolezni, so starodavni modreci razvili zaokroženo celoto gibalnih vaj, meditativnih položajev ter samomasaž, ki obnavljajo in pomlajujejo človeško telo.

Katera načela upoštevamo pri izvajanju dao yin oziroma kitajske joge?
Pri dao yin oziroma kitajski jogi je zelo pomembno, da uskladimo naš dih, telo in pozornost. Dihanje je globoko trebušno – preponsko. S telesom izvajamo nežne spiralne gibe, s katerimi aktiviramo kite, kosti in kostni mozeg. Pozornost pa je usmerjena na telo, gibe, dihanje in pretok življenjske energije qi. Ta intenzivna, a vendar sproščena prisotnost uma oziroma osredotočenost in usklajevanje s telesom pri vadbi je tisto, kar loči kitajsko jogo od preprostih telovadnih vaj.
Pri običajni telesni vadbi energijo s pretiranim naprezanjem in aktivnostjo izgubljamo, joga pa nas nauči energijo zbrati in pravilno uporabljati. Takšno gibanje vzpostavlja ravnovesje telesa, uma in duha.

Komu je namenjena?
Dao yin (kitajska joga) je namenjena vsem, ki si želite povrniti izgubljeno zdravje in vitalnost ali – še boljše – nadgraditi dobro telesno in duševno počutje. Leta niso omejitev, velja le pravilo: starejši kot smo, bolj telo, um in duh potrebujejo vadbo. Če težko sedite s prekrižanimi nogami, je morda primerneje, da začnete z vadbo osmih zakladov qi gonga ali žerjavovim qi gongom in se nato vrnete h kitajski jogi, ki je temelj vseh gibanj.

Kaj dosežemo z izvajanjem?
Ljudje, ki redno obiskujejo vadbo kitajske joge so pitrdili, da so največje spremembe opazili v izboljšanju gibljivosti in prožnosti sklepov ter odpravili bolečine v hrbtenici in križnem predelu.

Z redno in pravilno vsakodnevno vabo joge odpravimo napetosti, bolečine in blokade v hrbtenici, izboljšamo telesno držo in gibljivost, obnavljamo sklepe, izboljšamo dihalni vzorec, negujemo kosti in kite, uskladimo pretok življenjske energije v telesu in ustvarjamo ravnovesje.

Kdaj in kako jo izvajamo?
To jogo se izvaja leže in sede na položni blazini (ležalki). Prostor ne sme biti niti pretopel niti prehladen. Najprimernejši čas za izvajanje je zgodaj zjutraj, ko se začne daniti, in zvečer pred spanjem. Zjutraj, ko se narava prebuja, izvajamo vaje, s katerimi spravimo življenjsko energijo na površje. Zvečer se umirimo in vrnemo energijo v telo, da ponoči obnovi notranje organe in pripravi telo za naslednji dan.

 

Za povečanje slike kliknite nanjo:
Želim izvedeti več o tej veščini

Vse pravice pridržane ©

2012 Društvo ŽAD, Kamenškova 28, 2000 Maribor

drustvo.zad@gmail.com